De juiste fiets voor elke unieke fietser

Een fiets koop je niet zomaar

Wie toe is aan een nieuwe fiets heeft daar zo zijn redenen voor. De ene koppelt het aan een gezond voornemen en ziet zo een manier om regelmatig en meer te bewegen. De andere zoekt een fiets om zich makkelijk en snel in en rond de stad te verplaatsen en wil wat minder de auto gebruiken. Nog een ander is op zoek naar de ultieme reisfiets en heeft al een mooie bestemming voor ogen. Zelf ben je misschien hoog dringend op zoek naar een fiets ter vervanging van je trouwe vriend die nu toch echt wel tot op de draad is versleten. Of misschien ben je wel op zoek naar dat pareltje om je mooie collectie fietsen te vervolledigen?

Daarom beginnen we in de eerste plaats altijd met naar jou te luisteren. We willen weten wat je met je nieuwe fiets wil gaan doen, hoeveel kilometers je denkt te rijden op een jaar en of je in de winter blijft door rijden. Wil je met één fiets alles aan fietsactiviteiten doen of heb je nog andere fietsen. Kan je je fiets netjes binnen stallen of moet deze hoofdzakelijk buiten staan. Heb je een specifieke voorkeur voor een bepaald merk, een bepaald model,… Want het moet natuurlijk ook een beetje je goesting zijn. Door met jou te praten en naar je te luisteren krijgen we zicht op de verwachtingen en gaan we met jou aan de slag.

Wat zijn je noden en wat zijn je wensen? Daar zoeken we samen een antwoord op.

Testrijden

We geven graag veel uitleg bij een fiets en lichten de eigenschappen zo goed mogelijk toe maar een fiets verkopen zonder dat er mee test is gereden dat doen we niet graag. Elke fiets is in staat een deel van zijn eigen verhaal te vertellen en naar dat verhaal luister je door er mee te gaan test rijden en niet door naar ons te blijven luisteren of naar de fiets te staan kijken. Een halve minuut de straat op en af of een klein rondje is altijd wauw, fantastisch en geweldig maar een goede rit van minstens een kwartiertje levert veel meer op. Zo kan de fiets immers echt aan het vertellen gaan. Hoe de zithouding aanvoelt, hoe de fiets zich gedraagt in een afdaling, of de fiets vlotjes de berg op gaat, hoe het stuur aanvoelt, …

Na het test rijden ontstaat zo die eerste waardevolle indruk waar wij als verkoper veel uit kunnen leren. Een gezicht spreekt boekdelen en misschien is het meteen een schot in de roos, misschien is het een eerste volledig foute keuze. Wellicht kan je na een eerste rit wel een aantal zaken duidelijk benoemen. Wat je van de stabiliteit denkt, of de versnellingen vlot werken, of het zadel hoog genoeg staat en het stuur niet te ver zit. Op basis van die feedback kunnen we verder zoeken naar het meest geschikte model. Je mag gerust nog een tweede en zelfs een derde model testen en misschien moet nummer 4 ook nog de revue passeren.

Zo vinden we samen de weg doorheen ons gamma die leidt tot jouw keuze.

De juiste maat en afstelling

De afgelopen jaren ontwikkelden we heel wat kennis en ervaring om de juiste framemaat te bepalen. We investeerden in hardware om het lichaam juist op te meten en kochten software aan om de meetgegevens goed te verwerken. Na de opmeting van een lichaam kunnen we u zekerheid bieden over een juiste keuze van de framemaat. Ook kunnen we op basis van deze uitmeting de positie van het zadel en het stuur bepalen zodat er optimaal rekening gehouden wordt met de verhoudingen van jouw lichaam. Bij de verwerking van de meetgegevens houden we ook rekening met jouw voorkeur en gebruik. Iemand die een wedstrijdfiets koopt zal anders gepositioneerd worden dan de doorsnee recreant.

Uitmeting zien we enkel als een noodzaak bij aankoop van een koersfiets, een mtb, een reisfiets of een fiets gericht op intensief woon-werkverkeer over langere afstanden. Bij deze categorieën is het streven naar een sportieve en/of langdurige prestatie aanwezig. De uitmeting en de daaruit volgende positionering kan de sportieve prestatie versterken of de langdurigheid van de inspanning verlichten. Bij een all-round fiets baseren we ons op de totale lichaamslengte en maken we zo een keuze uit de beschikbare maten. Bij de kinderfietsen adviseren we de grootst mogelijke maat zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Hierbij verrichten we eventueel een kleine aanpassing zodat een grotere maat toegankelijk is en er “op de groei” gekocht kan worden.

Meten is weten, en dat kan je achteraf een hele brok ellende besparen.