Hybrides

De fietsen die zich situeren tussen de stadsfietsen langs de ene kant en de mountainbikes langs de andere kant worden hybrides genoemd. Meestal gebruiken ze het uitgebreide versnellingsapparaat van een mountainbike. Net zoals een stadsfiets zijn ze voorzien van een bagagedrager, spatborden en verlichting. Ze zijn uitgerust met 28” wielen en hebben een bandbreedte die varieert tussen de 37 en maximaal 50mm. Bij een hybride was het lange tijd populair om een geveerde vork en een geveerde zadelpen te monteren maar daar is men tegenwoordig grotendeels van afgestapt.

De hybride typeert zich als een echte allrounder wat de berijder een groot gevoel van vrijheid geeft. Wanner iemand het aantal fietsen dat hij heeft bewust wil beperken dan is een hybride misschien wel het meest aangewezen. Het is een type fiets dat zich leent tot woon-werk verkeer, je kan er mee naar school fietsen en je kan er heel fijne uitjes tijdens het weekend mee ondernemen. Toch zal de fiets in geen enkele discipline de absolute uitblinker zijn.

Als een hybride niet is uitgerust met spatborden, bagagedrager en lichten spreken we van een fitnessbike. Meestal worden er dan ook smallere banden voorzien. De bandbreedte van een fitnessbike ligt tussen de 25 en 32mm, de wielmaat blijft 28”. Op sommige fitnessbikes werkt men niet met de versnellingen van een mountainbike maar monteert men heel bewust de versnellingen van een koersfiets. Het geeft de berijder de kans perfect mee te kunnen draaien in een groep coureurs zonder zich verplicht te voelen een koersfiets te kopen met een veelal te diepe zit.

Vaak is de hybride de eerste fiets die men echt bewust koopt om later dan de fietskeuze te verfijnen. Merkt iemand die met een hybride fietst dat er gaandeweg de goesting ontstaat om verder naar het sportieve op te schuiven dan zal er wellicht een koersfiets bij in de garage komen. Zo kan de fietser zich ook in andere richtingen oriënteren.

Geprikkeld? Je kan mooie hybrides vinden bij Bianchi of Fahrradmanufaktur.