Mountainbikes

Met de mountainbike het bos induiken is alles even achter je laten en genieten!

De mountainbike begon aan zijn succes ergens halverwege de jaren tachtig. Meer en meer mensen ontdekten die rare fiets met zijn brede, zwaar geprofileerde banden, zagen er mogelijkheden in en ontdekten de hoge fun-factor. Jaar na jaar werden er meer mountainbikes verkocht en jong en oud begon er mee te rijden.

Gaandeweg ontwikkelde het mountainbiken zich ook als sport en atleten begonnen zich op deze sport toe te leggen. Binnen deze sport ontstonden er verschillende takken of disciplines. Sinds 1996 is het mountainbiken in de cross-country-vorm een olympische sport. Zo werden atleten als Filip Meirhaeghe bekend bij het grote publiek.

De mountainbike belichaamt wellicht het beste van alle fietsen het gevoel van vrijheid dat je kan ervaren. Hij is immers gebouwd om alle terreinen de baas te kunnen en geeft je ook dat gevoel. Hij daagt je uit je persoonlijke limiet te zoeken en deze te overstijgen. De mountainbike veroverde zijn vaste stek in het fietsaanbod en het stoere imago zorgde er voor dat men de fiets meer en meer ook op de baan en in de stad zag opduiken.

EÊn van de belangrijkste technische evoluties die zich de laatste jaren afspeelden binnen het mountainbike-gebeuren zijn de grotere wielen. Naast de oorspronkelijke wielmaat 26” werd er in eerste instantie een veel groter wiel ontwikkeld, de 29”-er. Nadien werd deze evolutie open getrokken en ontstond er de wielmaat 27,5”. De concensus is dat de 27,5” en de 29”-wielen zullen blijven en dat de oorspronkelijke wielmaat 26” definitief gaat verdwijnen.

Een andere technische evolutie is de bandbreedte. Almaar bredere banden werden gemonteerd om de mountainbike beter en beter voeling te laten hebben met de ondergrond. Zo ontstond er zelfs een heel nieuwe categorie mountainbikes, de zogenaamde Fatbikes. Deze fatbikes zijn niet zozeer op snelheid gebouwd maar vooral om de allermoeilijkste ondergronden zoals woestijnen, wadden of moerassen de baas te kunnen.

Bij ons in de winkel kan je het gamma mountainbikes van Lapierre, Bianchi en Santos komen bewonderen. Lapierre heeft een heel sterk aanbod in hardtail en fullsuspension-bikes, Bianchi heeft een vergelijkbaar aanbod en met Santos specialiseren we ons in de onderhoudsvriendelijke en innovatieve mountainbike.

Wil je een aantal mountainbikes al in detail bekijken, ga dan eens kijken op de websites van Lapierre, Santos en Bianchi.

Mountainbikes waar we zelf graag mee spelen vind je bij de volgende merken: