Reisfietsen

De fiets is een ideaal vehikel om op vakantie te gaan en het nieuwe te ontdekken.
Je beweegt je in alle vrijheid over grote of kleine wegen en gaat traag genoeg om niets te missen van wat je op je pad kruist. Toch kan je je af en toe rap genoeg verplaatsen wanneer het even vooruit moet gaan. Je hebt ten alle tijden goed zicht en je kan alles wat er in je omgeving afspeelt goed horen. Zelfs je neus krijgt geheel vrij spel en vertelt je waar de mesthoop ligt en dat ze daar in dat huis lekker eten aan het maken zijn. Je ervaart alles een pak intenser dan moest je dezelfde reis bijvoorbeeld met de auto doen.

Al van in de tijd van de hoge bi gaan mensen met de fiets op vakantie en kiezen zo voor het avontuur. Zo geeft de Engelsman Thomas Stevens in 1884 niet zijn paard maar zijn fiets de sporen en maakt in Amerika de tocht van San Fransisco naar Boston. Aan het stuur van zijn hoge bi had hij een tas vastgemaakt met wat reservekledij en proviand. Achteraan hing een oude regenjas die ook dienst moest doen als tentzeil. Ook aan boord was zijn pistool, een 38mm Smith & Weston. De tocht vertrekkend aan de Westkust en helemaal dwars door Amerika zou in totaal 103 dagen duren. Deze eerste lange tocht deed hem dromen om ooit eens rond de wereld te fietsen.

Je hebt inspiratie, ideeën, of een verre vriend nodig en dan is het startschot eigenlijk al gegeven. Dan ga je aan het denken en aan het plannen. Dan zoek je uit wat je nodig hebt om de reis te kunnen vervolmaken. Dan sta je stil bij eventuele obstakels die zich kunnen vormen. Dan ga je op zoek naar goed materiaal en ontdek je dat er heel wat voor handen is. De instabiele hoge bi van indertijd laat je dan links liggen en je ziet dat er tegenwoordig fietsen speciaal voor het reisverhaal gebouwd worden.

Fietsen waarvan de ontwerpers rekening hebben gehouden met de lasten die er gaan gedragen worden en het soms bijna onoverkomelijke terrein waarin er gereden zal worden. Specifieke fietsen die beschikken over extra stevige wielen, een super solide bagagedrager, banden met extra breedte , de mogelijkheid om een voordrager te monteren, extra nokjes voor een tweede en een derde drinkbushouder, betere remmen, … Fietsen die eigenlijk grotendeels gebouwd zijn op basis van de ervaring en de feedback die fietsreizigers door de jaren gaven.

Met de merken Fahrrad Manufaktur en Santos denken we dat we twee hele goede merken hebben die elk op hun eigen manier een stevig stukje reisfiets kunnen bouwen. Fahrrad Manufaktur zweert bij een stalen frame, werkt vanuit haar traditie en produceert in series. Santos kiest resoluut voor innovatie, zoekt continu naar verbeteringen en wint zo om de haverklap wel een award. Bij Santos kan je je fiets volledig zelf samenstellen.

Is het de avonturier die gaat fietsen of is het de fietser die op avontuur gaat?

Neem alvast een kijkje op de website van VSF Fahrradmanufaktur. Je kan uiteraard ook terecht bij Santos.
We begeleiden je graag in je keuze dus kom zeker ook eens in de winkel kijken / test rijden / uitleg vragen.