Vintage fietsen

De hernieuwde belangstelling voor alles wat oud is.

De afgelopen jaren ontwikkelde zich een hernieuwde belangstelling voor de fiets zoals die bereden werd in de jaren zeventig, de jaren zestig zelfs tot en met de vooroorlogse periode. Hedendaagse designers raakten gefascineerd door de ontwerpen uit lang vervlogen tijden, omarmden het staal opnieuw als favoriete materiaal om een frame mee op te bouwen en deden de typische kleuren weer herleven. Jonge snaken weigerden de nieuwe fiets die papa en mama dachten te kopen en verkozen de fiets van opa te recycleren.

Fabrieken waar de tijd veel te lang had stil gestaan werden terug succesvol zonder één aanpassing in het ontwerp van hun fietsen. Integendeel, er werd streng op toegekeken dat het origineel uit lang vervlogen tijden zo goed mogelijk benaderd werd. Niets zo authentiek, niets zo mooi om naar te kijken. Nauwelijks konden ze de vraag volgen. Spijtig genoeg was en is de platte commerce er als de kippen bij om het origineel, zonder veel oog voor kwaliteit laat staan originaliteit te kopiëren. Om zo een stukje van het succes mee te pikken.

Vintage is er hopelijk om te blijven. Het zet een vraagteken bij iedere volgende hype en stelt de ontwerpers voor de uitdaging het origineel te overtreffen.

Interesse? Spring eens binnen voor een testrit en een woordje uitleg of ga al eens kijken op de website van Achielle. Ook Bianchi heeft een paar heel mooie vintage modellen. Je vindt ze onder hun vintage reeks en bij de piste / urban fixed gear collectie.